Oyuncu Olmak Çok mu Zor?

Sinema tarihinin başlangıcından itibaren sektörde bulunan ve filmlerin olmazsa olmazı haline gelen oyuncular hem son derece ünlü olmakta hem de iyi paralar kazanmaktadırlar. Hal böyle olunca televizyonun yaygınlaşmasından itibaren pek çok kişi oyuncu olma ve iyi paralar kazanma hayalleri kurdu. Ne var ki herkes bu hayalini gerçekleştiremiyor çünkü oyuncu olmak için belirli bir yeteneğe sahip olunması gerekiyor. Bu yüzden halk tarafından oyuncu olmanın çok zor olduğu düşünüldü. Yılların geçmesi ve gerek ülkemizde gerekse dünya da pek çok yeni oyunculuk ve tiyatro okulunun açılması ile oyuncu olmak isteyen kişiler yetenekleri olmasa da almış oldukları iyi eğitim sayesinde oyunculuğa adım atabiliyorlar. Oyunculuğa adım atmak isteyen kişilerin yaptığı ilk iş ise yapım şirketlerinin düzenlemiş olduğu oyuncu seçmesi organizasyonlarına katılmak oluyor. Yapım şirketleri veya piyasa da bulunan diğer kişiler tarafından düzenlenmiş olan bu oyuncu seçmesi sayesinde pek çok kişi hayallerine kavuşurken yeni film yıldızları da ortaya çıkıyor.

Bu seçmelere çoğu aday tek başına katılıyor olsa da seçmelere oyuncular ve ajansları birlikte de katılabiliyor. Bu seçmelere adayların tek veya ajansları ile birlikte katılmaları bir şey değiştirmediği gibi seçmeleri düzenleyen kişiler ilk olarak adayın yeteneğine bakmaktadır. Yine de çoğu aday oyuncu olmaya adım atmadan önce bir cast ajansına başvuruyorlar. Adayların ajanslara başvurmasının asıl nedeni kendilerini piyasa da daha iyi bir şekilde temsil etmek. Adaylar bir ajans seçmeden önce çoğunlukla ünlü oyuncular ve ajansları hakkında araştırmalar yapıyor. Bunun nedeni ise daha kaliteli ajansları bulabilmek.

Yapım firmalarının bu seçmeleri yapmalarında ki asıl amaç ise yeni oyuncular keşfetmek ve oyunculuğa başvuru yapmak isteyen kişileri teşvik etmek. Oyuncu adayları da yapımcıların aramış oldukları yeteneğe sahip iseler filmde yer almak için oyunculuğa başvuru yaparak şanslarını deniyorlar. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sinemanın yaygınlaşmaya başladığı ilk yıllarda oyuncu olmak ve piyasa da tanınmak oldukça zorlu olsa da son dönemlerde adaylar için fırsatların artması ve pek çok yeni cast ajansının açılması ile birlikte oyuncu olmak biraz daha kolaylaştı.