Oyunculukta Sahne Stresi

Oyuncu adaylarını ve de oyuncuların hayatlarında en çok korku yaşadığı duygulardan bir tanesi olan sahne stresi hemen hemen her oyuncu adayının daha öncesinden tanışık olduğu bir duygudur. Başarılı bir oyunculuk yolunda ilerleme kaydetmek isteyen oyuncu adayı oyunculuğa başlamayı düşündüğü an itibari ile oyuncu adaylarının korkulu rüyasına haline gelebilmektedir. Sahne stresi kişinin biraz da kendisine olan özgüveni ile de alakalı olan bir duygu olması ile birlikte bir çok oyuncu adayını bunu kolaylıkla yenmeye bilmektedir.

Oyuncu adayları ile yakından ilgilenen kurs öğreticileri oyuncu adayını büyük bir şekilde etkileyebilecek olan bu duyguyu atabilmesi için büyük bir çaba harcayabilmektedirler. Sahne stresi sadece oyuncu adaylarında olan bir duygu olmamak ile birlikte bazı durumlarda usta oyuncuların bile karşı karşıya kalmış oldukları bir durumdur. Sahnede kendilerini başarılı bir şekilde ifade edememe sorunu ya da seyircilerden gelen olumsuz bir yorum oyuncu adaylarını bile etkileyebilmektedir. Fakat bu durum çok ama çok az olan durumlardan bir tanesidir. Oyuncu adaylarının sahne ile tanışması yepyeni bir hissiyat olmasının da göz önünde bulundurulması oyuncu adaylarında oluşan sahne korkusu ya da sahne stresi muhtemel hisler arasında olabilmektedir.  Oyuncu adaylarına kurslar aracığı ile sağlanmakta olan artılardan bir tanesi de oyuncu adaylarının oyunculuk yönündeki kariyerlerini etkileyebilecek olan sahne stresini yenmeleridir. Oyunculukta bu tarz durumların yaşanması karşısında seyirciler bu durumu direkt bir şekilde algılayabilmektedirler. Bu durum da oyuncu adayının daha fazla strese girmesine ve hatta oyunculuk yönünde ki bütün hevesinin ve şevkinin kırılmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeplerden dolayı oyuncu adayının ya da oyuncuların düşmanı olan sahne stresinin yenilmesi oyunculukta büyük bir önem arz etmektedir.

Oyuncu adaylarına karşın bu kadar önemli ve bir o kadar da tehlikeli olan sahne stresini yenmeleri açıklatıcı ve bir o kadar da tecrübeler ile anlatılarak bu stresin belki tam anlamıyla olmasa da en aza indirilmesi sağlanabilmektedir. Sahne adayların ilk başlarda korktukları fakat bir o kadar orda olmak istedikleri yerlerdir.